Λουκάς Λιάκος
αστικό πηγάδι καταμεσίς στον κεντρικό
με από πάνω πρόχειρες σανίδες
όπου το πρωί κάθεται ένας εργάτης
και τρώει άπλυτες φράουλες
ενώ το καλοκαίρι περνάει τακ τακ τις μικρές ώρες
το κορίτσι που τολμάει
Κ.Α

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

Ilya Repin - Vsevolod GarshinΟ Ilya Repin, ήταν ρεαλιστής ζωγράφος και γλύπτης από το Χάρκοβο της σημερινής Ουκρανίας, μέλος της κοινωνίας της ελεύθερης σκέψης των καλλιτεχνών Πιριντβίζνικι. Ο ρεαλισμός στα έργα του Repin έγινε πρότυπο μίμησης από πολλούς καλλιτέχνες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού της Σοβιετικής Ένωσης. Εκφράζει το εξαιρετικά μεγάλο ψυχολογικό βάθος και τις εντάσεις εντός των υφιστάμενων κοινωνικών τάξεων.

Μετά από μαθητεία με έναν αγιογράφο, ο Repin έλαβε την καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Αυτοκρατορική Ακαδημία Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης. Με το επίδομα της ακαδημίας, θα μελετήσει βραχύβια στην Ιταλία και στη Γαλλία από το 1873 έως το 1876 αποκτώντας έτσι γνώσεις σχετικά με τη χρήση του φωτός και του χρώματος. Ο Repin δεν έγινε ποτέ ιμπρεσιονιστής ο ίδιος. Παρέμεινε ρεαλιστής καλλιτέχνης σε όλη του τη ζωή.Ο Vsevolod Garshin, ήταν ο γιος αξιωματικού. Ο ίδιος προσφέρθηκε να υπηρετήσει στο στρατό κατά την έναρξη της ρωσο-τουρκικού πολέμου το 1877. Έλαβε μέρος στην Βαλκανική εκστρατεία, και τραυματίστηκε πάνω στη δράση. Προήχθη στο βαθμό του αξιωματικού στο τέλος του πολέμου. Υπέβαλε την παραίτησή του αμέσως μετά προκειμένου να αφιερώσει το χρόνο του στη λογοτεχνία. Προηγουμένως, είχε δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων σε εφημερίδες, κυρίως κριτικές για εκθέσεις τέχνης.

Οι εμπειρίες του ως στρατιώτης του παρέχουν τη βάση για τις πρώτες ιστορίες, μεταξύ των οποίων το "Four Days" (ρωσικά: «Четыре дня»), βασισμένο σε πραγματικό γεγονός. Η αφήγηση είναι οργανωμένη γύρω από τον εσωτερικό μονόλογο ενός τραυματισμένου στρατιώτη πλάι σε νεκρούς στο πεδίο της μάχης για τέσσερις ημέρες. Ένας μονόλογος πρόσωπο με πρόσωπο με το πτώμα ενός Τούρκου στρατιώτη που ο ίδιος είχε προηγουμένως σκοτώσει.

Παρά την πρόωρη λογοτεχνική επιτυχία είχε συχνά εξάρσεις ψυχασθένειας. Στην ηλικία των 33, ο Garshin προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας από τον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Πέθανε τελικά ύστερα από μαρτύριο πέντε ημερών σε νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού.

Χρησίμευσε ως πρότυπο, τόσο σωματικά όσο και φιλοσοφικά, για δύο από τους πίνακες του Repin με επαναστατικό θέμα. Στον πρώτο, από τα πιο έντονα ψυχολογικά έργα του Ilya Repin, εμφανίζεται με φρίκη ο Ιβάν ο Τρομερός να αγκαλιάζει τον νεκρό γιο του, τον οποίο είχε μόλις χτυπήσει και τραυματίσει θανάσιμα σε μια ανεξέλεγκτη έκρηξη οργής "Ivan the Terrible and His Son"ενώ στον δεύτερο μας δείχνει μια οικογένεια έκπληκτη από την απροσδόκητη επιστροφή του πατέρα στο σπίτι "They Did Not Expect Him".Πηγές: Wikipedia, The Metropolitan Museum of Art

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου